Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

İklim

Akdeniz’in mükemmel iklimi ve sıcak insanlarıyla ünlü Kuzey Kıbrıs, 3 kıtayı birleştiren en güzel adalardan biridir. Tertemiz sahilleri ve eşsiz doğasıyla tam bir turizm cennetidir. Efsanede anlatıldığı gibi Sezar’ın Kleopatra’ya aşkını kanıtlamak için bu adayı vermesi en güzel örnektir.   

 

Tarihi

Arkeolojik kazılar M.Ö. 7000 yılına uzanan Neolitik zamana ait yerleşim birimleri ortaya çıkarmıştır. Bulunan kalıntılardan Kıbrıs’a yerleşen ilk insanların Mezopotamya ve Anadolu’dan geldikleri tarım yapabilip hayvan evcilleştirdikleri anlaşılmaktadır. M.Ö 6000 ve daha sonra gelen guruplar çanak, çömlek, desti, bardak gibi kilden kaplar yapabilme sanatını getirmişlerdir. Bu zamana ait ortaya çıkarılan iki yerleşim biriminden biri Kuzey sahilinde Girne’nin 10 km doğusunda “VRİSİ” kalıntıları, diğeri de Limasol ve Lefkoşa arasında “KİROKİTİA” denilen kalıntılardır.

Bronz çağına ait daha büyük yerleşim birimleri ortaya çıkmıştır. Bronz araçlarının en önemli ham maddesi olan bakırın Kıbrıs adasında çok miktarda bulunması yörede bu madenin ticareti ile uğraşan ve bakır işleyen merkezlerin gelişmesine yol açmıştır. Mağusa’nın kuzey doğusunda “ENKOMİ” kalıntıları bu çağda gelişen ve çağa göre modern ve zengin bir kasabanın kalıntılarıdır. M.Ö. 2000 yılından itibaren Kıbrıs tarihi, adanın stratejik konumuna ve zengin bakır kaynaklarına sahip olabilmek için bölge güçlerinin istilalarına sahne olmuştur. Bu istilalarla gelen değişik kültürler Kıbrıs adasını bir tarihi kalıntılar ve eserler ülkesi haline getirmiştir.

Ekonomisi

Serbest piyasa ekonomisini benimseyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Lirası’nı yasal para birimi olarak kullanmaktadır. KKTC gayri safi milli hasılasında en yüksek pay hizmet sektörüne aittir. Tarım sektörü ve sanayi sektörü ise hizmet sektörünü destekleyici niteliktedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi daha çok küçük tarım ve hafif imalat sektörleri ile birlikte, kamu sektörü, ticaret, eğitim ve turizm dâhil olmak üzere hizmet sektöründen oluşmaktadır. Turizm ve eğitim ekonominin can damarıdır.

Kuzey Kıbrıs, stratejik konumunun getirdiği avantajlarla  birlikte, yerli ve yabancı yatırımcılara elverişli ve eşit imkânlar sağlayan bir iş ortamı sunmaktadır. Gelişmiş bir altyapıya sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yatırımcılar için cazip bir bölge konumunda olup kaliteli iş ortamı ile doğrudan yatırımlara çeşitli yatırım teşvikleri de sağlamaktadır. Bunlara ilave olarak, küçük ama hızlı büyüyen ekonomisi ile Kuzey Kıbrıs, hem yerli hem yabancı yatırımcıya birçok ekonomik avantaj sağlamaktadır.

Çok sayıda üniversitenin ve yüksek okuma oranının sağladığı kalifiye ve genç iş gücü, Kuzey Kıbrıs’ın yatırımcılara sunduğu  bir diğer avantajdır.

Sürdürülebilir ve etkin maliye politikalarıyla şeffaf ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde çalışarak, teknolojiyi etkin kullanarak, uluslararası standartlarda etkili ve insan odaklı hizmet sunmakta olan KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı  ile ülkemizin küresel düzeyde rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak çalışan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ülkemiz ekonomi ve maliye politikalarına yön vermektedir.

KKTC ekonomisi hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Başbakanlığa bağlı görev yapan Devlet Planlama Örgütü’nün internet sitesini ziyaret edebilir, ülkemizdeki yatırım fırsatları ve teşviklerle ilgili bilgiye Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansının internet sitesinden ulaşabilirler.

Forbes Dergisi’ne çıktı... KKTC ilk sırada

Dünyaca ünlü Forbes Dergisi’nde Kathleen Peddicord imzası ile yayımlanan ‘2024’te Yurtdışında Mülk Satın Alabileceğiniz 5 Uygun Fiyatlı Yer’ makalesinde ilk sıraya Kuzey Kıbrıs yerleştirildi. 

Makalede ülkemizin avantajları sıralanırken, Kuzey Kıbrıs’ın ABD Pazarına Göre yüzde 47 tasarruflu bir yatırım bölgesi olduğu vurgulandı. 

Makalede Amerika Birleşik Devletleri’nde vatandaşların ev alabilmelerinin artık imkansızlaştığına dikkat çekilerek, “Yaşam tarzı veya yatırım amacıyla mülk satın almak isteyenler, donmuş bir pazarın çözülmesini beklemek yerine, en iyi fırsatların bulunduğu başka ülkelere bakmalıdır” denildi ve öneriler sıralandı.

Kathleen Peddicord “otuz yıldır okuyucularıma yurtdışındaki emlak yatırımlarını tavsiye ediyorum, ancak bugünkü tavsiyem her zamankinden daha doğru” diyerek makalesine devam etti.


   Yazar makalesinde Kuzey Kıbrıs’ı şu sözlerle tasvir etti: 
   “Kuzey Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir ada ülkesi olan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir bölgesi ve fiili devletidir. Uzun kumlardan oluşan kıyıları, bol güneş ışığı, mükemmel mutfağı ve dost canlısı bölge halkıyla tanınır. Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasındaki tarihsel gerilimler, yakın zamana kadar turizm ve kalkınmayı güneye odakladı. Bugün ilişkiler rahat ve sınırın her iki tarafında da hayat olağan şekilde devam ediyor. Bu da gayrimenkul yatırımcıları ve yurt dışında ev almak isteyenler için fırsat yaratıyor çünkü Kuzey Kıbrıs’ta fiyatlar daha uygun ve turizm patlamasına doğru gidiyor. Dünya bu cazibeyi yakaladıkça yeni oteller, kumarhaneler, golf sahaları ve lüks marinalar açılıyor. Şimdilik Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul inanılmaz derecede uygun fiyatlı olmaya devam ediyor.” 
   Forbes’teki makalede Kuzey Kıbrıs’ta emlak ticaretinin İngiliz sterlini üzerinden yapıldığına dikkat çekilerek, “Sterlinin dolar karşısında değer kaybedeceği tahmin edildiğinden, ABD doları sahipleri için pazarlıklar 2024 yılında artabilir” öngörüsünde de bulunuluyor.
   Makalede, Kuzey Kıbrıs’tan sonra Amerika’ya göre en uygun mülk alınabilecek ülkelerin Brezilya, Kolombiya, Montenegro ve Yunanistan  olarak sıralandığı görülüyor. 

 

Sizi Arayalım

© 2022 YediKıta Planlama